Πέμπτη 27 Οκτωβρίου 2011

Brain Drain- Φυγή και Αρπαγή Ανθρώπινου Κεφαλαίου

Πρόσφατα, παρακολούθησα σε δελτίο ειδήσεων, το παρακάτω θέμα, που μου κέντρισε το ενδιαφέρον:
 «Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Κάρολος Παπούλιας δέχθηκε σήμερα, 27.9.2011,  μαθητές και φοιτητές που διακρίθηκαν σε διεθνείς μαθηματικούς διαγωνισμούς, τους οποίους συνόδευε το Διοικητικό Συμβούλιο της Ελληνικής Μαθηματικής Εταιρείας»
Αυτοί οι νέοι και ειδικά τα δίδυμα αδέλφια, Θεόδωρος και Νικολέτα Αναγνώστου, μόλις 15 ετών, με έκαναν να νοιώσω θαυμασμό και περηφάνια. Για λίγο έπαψα να ακούω τις υπόλοιπες ειδήσεις «καθημερινής τρέλας». Όμως, μετά από λίγο, άρχισα να σκέφτομαι τι μέλλον προσφέρει η Ελλάδα στα δύο αδέλφια και αισθάνθηκα βαθύτατη θλίψη. Αν αυτά τα παιδιά ζούσαν στην Αγγλία, ή στις ΗΠΑ, θα είχαν ήδη μια υποτροφία (για παράδειγμα), στο MIT, ή στο London School of Economics, γιατί σε αυτές τις χώρες αυτός ο πλούτος δεν μένει αναξιοποίητος. Απόδειξη είναι η θετική κατάληξη ενός άλλου νέου, άνεργου, ειδήμονα στους υπολογιστές, που πήγαινε, μάταια,  από εταιρία σε εταιρία ψάχνοντας για δουλειά, μέχρι τον πήραν οι Αμερικάνοι στις ΗΠΑ να δουλέψει στο Facebook .
Το πιο πολύτιμο αγαθό που έχει η Ελλάδα. δεν είναι τα νησιά και ο ήλιος. Είναι οι νέοι αυτής της χώρας, που προδομένοι από τις κυβερνήσεις αυτής της χώρας, μένουν στο περιθώριο, ή οδηγούνται στην μετανάστευση, στη ξενιτιά  
Πρέπει να αντιστρέψουμε-αποτρέψουμε την μετανάστευση των νέων με τεχνικές δεξιότητες και γνώσεις (Brain Drain- Φυγή Ανθρώπινου Κεφαλαίου) γιατί χωρίς την ραχοκοκαλιά των νέων που είναι το μέλλον της παραγωγικής διαδικασίας και της κοινωνικοπολιτικής ζωης του τόπου, θα είμαστε μια γηρασμένη, πτωχευμένη χώρα που κάποτε λεγόταν Ελλάδα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου