Πέμπτη 24 Νοεμβρίου 2011

Διορθώσετε το πρόβλημα, όχι το φταίξιμο


Στην χώρα μας, έπειτα από κάθε εκλογική αναμέτρηση, είναι πάγια τακτική να χρεώνουν την προηγούμενη κυβέρνηση για όλα τα στραβά που έχει (ή που θα έχει) ο τόπος. « Τι μας παραδώσατε», ή «Αυτά παραλάβαμε», είναι πάντα οι γνωστές φράσεις. Από το Κώστα Καραμανλή μέχρι τον Γιώργο Παπανδρέου, οι λέξεις είναι καρμπόν: «Τα δεινά που παραλάβαμε από την διακυβέρνηση σας», ή «αυτή είναι η κληρονομιά που μας παραδώσατε», λες και όλα τα πολιτικά πρόσωπα των δυο κομμάτων εξουσίας ζούσαν σε διαφορετικό χρόνο και σε άλλη χώρα. Αυτή η παιδική ανωριμότητα του να δείχνει ο ένας τον άλλο λέγοντας «εσύ φταις», ουδέποτε είχε σκοπό να αλλάξει τα πράγματα. Ήταν και είναι ένας φτηνός τρόπος αυτοπροβολής της εκάστοτε, νέας «σωτήριας» κυβέρνησης, για εσωτερική κατανάλωση. Τώρα όμως, σύμφωνα με τα νούμερα, (ΝΔ και ΠΑΣΟΚ μαζί είναι περίπου στο 34%) και δεν πείθουν κανένα.
Πρέπει να παραδεχτούμε πως τα προβλήματα που υπάρχουν στην χώρα μας, γεννήθηκαν πρίν πολλές δεκαετίες και ωρίμασαν μέσα από  τις τρείς  πολιτικές οικογένειές του τόπου, δηλ. Παπανδρέου, Καραμανλή, Μητσοτάκη, οι οποίες μαζί, (και με τους υποστηρικτές τους), διαμόρφωσαν το σαθρό πολιτικό σύστημα που τώρα δυστυχώς, καλούμαστε να πληρώσουμε με τον πιο άδικο τρόπο. Τα τελευταία δέκα χρόνια, από το Χρηματιστήριο μέχρι τον ερχομό της Τρόικας, έγιναν εγκληματικά «σφάλματα» στην πολιτική ζωή του τόπου. Για παράδειγμα, οι εκλογές του 2004, τις κέρδισε μεν η Νέα Δημοκρατία, αλλά έδωσε αγώνα δρόμου να ολοκληρωθούν τα Ολυμπιακά έργα, όπως-όπως, για να κερδίσουμε το στοίχημα για «επιτυχείς» Ολυμπιακούς αγώνες. Οι καθυστερήσεις των έργων, τα υψηλά κόστη και η έλλειψη σχεδιασμού για την εκμετάλλευση των έργων, ήταν μια βόμβα που έσκασε στην ΝΔ.
Αργότερα, οι φονικές πυρκαγιές ήταν ένας τρόπος να προσάψουν ανικανότητα στη τότε κυβέρνηση. Τα ανοίγματα προς την Ρωσία και οι συμφωνίες για τους αγωγούς, το ζήτημα με την Cosco, αντί να αποτελέσουν την πλατφόρμα για εθνική ενότητα, έγιναν θέματα αντιπαράθεσης. Με την νίκη του ΠΑΣΟΚ το 2009, αντιστράφηκαν οι ρόλοι με το έλλειμμα, το χρέος, τα λεφτά που δεν υπήρχαν.(Με τις δηλώσεις Παπανδρέου για επανεξέταση της συμφωνίας, η Ρωσία είχε φύγει, οι αντιδράσεις για την Cosco ζημίωσε τόσο την εταιρία, όσο και την Ελλάδα για τις καθυστερήσεις και διαφυγόντα κέρδη»
Αυτά όλα μας δείχνουν δύο πράγματα:  Οι κυβερνήσεις δεν έκαναν σωστά την δουλειά τους,  και τα κόμματα της αξιωματικής αντιπολίτευσης δεν έκαναν σωστά την δουλειά τους. Ευθύνη για όλα αυτά έχουμε σε μεγάλο βαθμό, εμείς οι πολίτες, γιατί όλοι οι πολιτικοί, από τον Πρωθυπουργό μέχρι τον τελευταίο βουλευτή τους πληρώνουμε εμείς. Έχουν εκλεγεί για να υπηρετήσουν τον Ελληνικό λαό, είναι δημόσιοι λειτουργοί και όχι αφεντικά μας. Ουσιαστικά έχουν την υποχρέωση να λογοδοτούν στον Ελληνικό λαό. Έχω σιχαθεί να βλέπω βουλευτές και υπουργούς κάθε μέρα, όλη μέρα στα ΜΜΕ, αλληλοκατηγορώντας ο ένας τον άλλο, (σε προαποφασισμένα θέματα), ενώ εμείς οι ιθαγενείς, να τους παρακολουθούμε και να τους πληρώνουμε από πάνω, την ώρα που όλοι τους μας πίνουν το αίμα μας. Σε άλλες χώρες, Αμερική για παράδειγμα, γίνονται οι εκλογές, στην ώρα τους, (τον Νοέμβριο) και η νέα κυβέρνηση ξεκινά από το Νέο Έτος, τα υπουργεία δεν αλλάζουν χέρια από την μια μέρα στην άλλη, δεν χρειάζεται μυαλό να καταλάβουμε πως όλα εδώ γίνονται στο άρπα-κόλλα για την συγκάλυψη και την διατήρηση των ισορροπιών .
Στην πατρίδα μας, αν κάτι δεν πάει καλά σε επίπεδο κυβέρνησης, την ευθύνη έχει εξίσου και η αξιωματική αντιπολίτευση. Ως συνήθως άλλα λέει και άλλα κάνει όταν πάρει την εξουσία. (είναι εκπληκτικό το μέγεθος σε ποσοστό χρέους επί ΑΕΠ το 2009= 115%, και ποσοστό χρέους ΑΕΠ το 2010=144%)  επίσης και η «μαύρη τρύπα» για το 2011, καθώς μετά από τέτοια απάνθρωπα μέτρα λιτότητας, έχουμε ΑΥΞΗΣΗ!!! των δημοσίων δαπανών    
Τώρα έχουμε έναν νέο Πρωθυπουργό στο πρόσωπο του κ. Λουκά Παπαδήμο,  και μια κυβέρνηση που απαρτίζεται από μέλη τριών κομμάτων, ΛΑ.Ο.Σ., Ν.Δ., ΠΑΣΟΚ, και η κατάσταση της Ελλάδας τόσο στο εσωτερικό, όσο και στο εξωτερικό είναι πλέον γνώστη. Είναι σημαντικό πώς οι ¨Έλληνες ξέρουν πια πως έχουν τα πράγματα και πως κανείς από τους κυβερνώντες δεν μπορεί να δηλώσει άγνοια.
Αυτό δεν θα εμποδίσει όμως τα σχέδια των τριών κομμάτων της κυβέρνησης για την επόμενη μέρα. Δυστυχώς η ιστορία μας έχει διδάξει πως σε κυβερνήσεις συνεργασίας, το ένα κόμμα σκάβει τον λάκκο του άλλου. Η  σωτηρία της χώρας παύει να είναι το μείζων καθώς η εξασφάλιση της καρέκλας γίνεται αυτοσκοπός. Ακόμα και τώρα που υποτίθεται πως υπάρχει ενότητα και αλληλοϋποστήριξη, ο κ.Καρατζαφέρης, ενώ προτείνει στον κ. Παπαδήμο να μεταφέρει στους εταίρους μας πως οι «Έλληνες έχουν μπέσα και φιλότιμο, και έγγραφες εγγυήσεις δεν χρειάζονται», συντάσσοντας με τον αρχηγό της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης κ. Σαμαρά, μέσα σε δυο μέρες, αυθαίρετα αλλάζει γνώμη για να «μην είναι η αιτία της μη καταβολής της 6ης δόσης» ως να εξαρτάται σε αυτόν όλη η συμφωνία.
Σε ότι αφορά τον κ. Παπανδρέου, μετά το απίστευτο φιάσκο του δημοψηφίσματος, με τον πανευρωπαϊκό διασυρμό της χώρας και του θρίλερ της αποχώρησης του από το αξίωμα του Πρωθυπουργού, συνεχίζει να συμπεριφέρεται σαν να μην άλλαξε τίποτα, και κατά τα φαινόμενα, προετοιμάζεται να «ηγηθεί» ξανά στο ΠΑΣΟΚ. Αν όντως κατέβει στις ερχόμενες εκλογές, δεν θα υπάρξει ηγέτης χώρας που να του έχει την παραμικρή εμπιστοσύνη. (Αν κερδίσει κιόλας, θα σημαίνει πως εμείς οι Έλληνες είμαστε εντελώς μαζοχιστές.)       

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου